Nieuws

25 juni 2020 - Nieuwe ronde impulsaanvragen
Nieuwe ronde
impulsaanvragen
De Haagse Community tegen Eenzaamheid (HCTE) biedt haar ondernemers de mogelijkheid een financiële impuls aan te vragen voor een te organiseren initiatief.
Wie kan een financiële impuls aanvragen?
Dit kan alleen aangevraagd worden door een ondernemer die aangemeld is bij de Haagse Community tegen Eenzaamheid. Nog niet aangemeld als deelnemer? Dat kun je op deze pagina doen. De ondernemer werkt binnen de aanvraag met minimaal 1 andere Haagse ondernemer. Uiteraard is het mogelijk om met meerdere organisaties samen te werken.
Ondersteuning
Dit jaar kan een initiatief ook extra ondersteuning aanvragen bij de Haagse Community tegen Eenzaamheid. De ondersteuning kan worden ingezet op bijvoorbeeld coördinatie of communicatie.
Beoordeling
De exacte criteria worden van te voren opgestuurd. Er wordt dit jaar extra gelet op de verscheidenheid in doelgroepen, borging en de mogelijkheden om het initiatief te verspreiden. We gaan uit van cofinanciering door de betrokken ondernemers. Daarom financieren wij maximaal de helft van de te overleggen begroting. Dit gaat tot een maximum van €2.500,- per initiatief.
Aanmelden

Ondernemer gezocht voor culturele activiteitenreeks
Oproep: welke ondernemer wil samen met KOO een culturele activiteitenreeks opzetten?
KOO (www.koo.nl) zou graag met een (lokale)ondernemer samenwerken om een culturele activiteitenreeks op te zetten, met als doel om verbinding te creëren in de wijk. Zij geloven namelijk erg in de verbindende kracht van kunst. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan een beeldende cursus waarin de deelnemers samen aan één schilderij werken, of individueel werken en uiteindelijk een wijk expositie organiseren. Of een fotografiecursus waarin deelnemers elkaar en (de voor hen) belangrijke plekken in de buurt gaan fotograferen. Hier kan je ook een soort tentoonstelling van maken. Er zijn meerdere manieren om mensen met elkaar te verbinden en de buurt hierin een rol te laten spelen.
Bij KOO vinden ze het erg belangrijk dat het gaat om een duurzame activiteit, bij voorkeur in de ruimte van de ondernemer. Indien er een andere ruimte beschikbaar is, dan zou dat ook kunnen. Alle ideeen zijn welkom! Ze hebben geen vast format waarmee ze werken. Wat ze vooral missen is de expertise en de kennis van de wijk én een ruimte, en daar kan een ondernemer een goede aanvulling in zijn.
Ben je geïnteresseerd en/of wil je meer weten? Neem contact op met projectleider Siske Zwiers via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Terugblik inspiratiebijeenkomst 19 september
Op 19 september was het zover, de inspiratiebijeenkomst écht gericht op ondernemers. Het thema van de bijeenkomst was 'De vraag achter de vraag'. Onze presentator Johan legde uit dat er vaak een vraag schuilt achter de vraag die gesteld wordt. Bijvoorbeeld, als iemand erg vaak vraagt of je langs wil komen, is er wellicht behoefte aan meer contact. Ook Jillian en Esma vertelden hoe zij in hun werk vaak merken dat er een vraag achter de vraag schuilt. Na deze inspiratie konden de ondernemers zelf aan de slag. We gingen de inspiratie omzetten in concrete acties met een pro action cafe. Drie ondernemers hadden een interessant vraagstuk dat steeds vanuit het perspectief van de andere ondernemers uitgediept werd. Ook het pro action cafe begon in de eerste ronde met het onderzoeken van de vraag achter de vraag. In de volgende ronde wisselden de ondernemers van tafel en dachten zij bij een ander vraagstuk mee aan de oplossing. In de laatste ronde wisselde iedereen naar het vraagstuk waar zij/hij nog niet geweest was om mee te denken welke stappen de ondernemer die het vraagstuk ingebracht had kon nemen om tot de oplossing te komen. Bij het ophalen en delen van de informatie kwam een interessante discussie op gang. Het ging onder andere over het oordeel dat vaak kleeft aan geld verdienen 'over de rug van' eenzamen. Anderen werden juist raar aangekeken als ze iets organiseerden en daar géén geld voor vroegen. Al met al een hoop meningen en gedachten. De bijeenkomst werd besloten met de conclusie dat alles wat vanuit je intrinsieke motivatie ondernomen wordt tegen eenzaamheid mooi is, en dat je daar ook geld aan mag verdienen.
Op naar onze volgende bijeenkomst, op 26 november a.s. Meer informatie daarover vind je elders op deze website.

Bijeenkomst 19 september a.s. voor ondernemers
Wie eerder bij één of meerdere van onze inspiratiebijeenkomsten is geweest, zal het gemerkt hebben: tot nu toe zijn de stichtingen en welzijnsorganisaties daar in de meerderheid ten opzichte van ondernemers en bedrijven. Dat is op zich begrijpelijk; er is geen ander gezamenlijk platform tegen eenzaamheid in onze stad. En het heeft absoluut meerwaarde om deze organisaties te verbinden met welwillende ondernemers! Maar ondertussen blijft aantal ondernemers dat zich aanmeldt bij de Haagse Community tegen Eenzaamheid achter ten opzichte van ons streven. Daar willen we iets aan doen. We richten daarom onze eerstvolgende bijeenkomst (op 19 september a.s.) uitsluitend op ondernemers. Om uit eerste hand te horen tegen welke struikelblokken zij aanlopen, wat ze nodig hebben en wat wij daarin kunnen betekenen. Om ze met elkaar en anderen te verbinden en nieuwe projecten te starten. En om te bespreken wat er nodig is om méér ondernemers te enthousiasmeren om deelnemer te worden.
Ben jij zo’n ondernemer? Weet je welkom! De bijeenkomst start om 16.00 uur en eindigt uiterlijk 18.30 uur, incl. netwerkborrel. Locatie is het Nationale Theater. Aanmelden kan via een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Vertegenwoordig jij een stichting of welzijnsorganisatie? We hopen op je begrip. Zodra we weer een bijeenkomst organiseren waarin we ondernemers met jou/jullie verbinden, ontvang je meteen een uitnodiging. En in de tussentijd zijn we uiteraard bereikbaar voor vragen of ideeën.
Aftermovie en foto's Congres Met Hart en Zaak
Inspireren, verbinden en samen eenzaamheid bestrijden. Afgelopen dinsdag 9 april kwam het Haagse bedrijfsleven, instanties en politiek samen op het Congres Met Hart en Zaak.
Het congres in het Cars Jeans Stadion stond volledig in het teken van het bestrijden van eenzaamheid in Den Haag. Als Haagse Community tegen Eenzaamheid kijken we terug op een geslaagd congres, waar zelfs ambtenaren van andere gemeenten zich lieten inspireren door de Haagse doeners mentaliteit. Dank voor uw aanwezigheid, betrokkenheid en inzet. Met Hart en Zaak.
Save the date: Congres met Hart en Zaak 2020
Dinsdag 7 april is het volgende Congres met Hart en Zaak, locatie Cars Jeans Stadion.
Aanvang 15:00 uur, einde programma 20:00 uur. Meer informatie volgt.
Foto's van 2019

Launch event School voor Eenzijn
Op zaterdag 1 juni 2019 organiseert de School voor Eenzijn tussen 13.00 en 17.00 uur het Ik ben één Launch event in de Bazaar of Ideas (Hoefkade 9 in Den Haag). Dé gelegenheid om kennis te maken met de School. Oprichters Sander Ritman en René Waterreus bieden je deze middag een 360 graden blik op jezelf. Gastspreker Lammert Kamphuis - schrijver van bestseller Filosofie voor een weergaloos leven - laat je jezelf tot rust twijfelen. En Rikenik creëren een verhalende, muzikale wereld.
Je bent van harte uitgenodigd om deze middag bij te wonen. Wil je erbij zijn, laat dat dan weten via www.schoolvooreenzijn.nl/launch. Op deze website vind je ook meer informatie!

Ondernemers gezocht voor campagne!
Natuurlijk zag je vorig jaar de verschillende videoportretten van betrokken ondernemers van onze community. In de campagne Met Hart en Zaak stonden vijf Haagse ondernemers en hun strijd tegen eenzaamheid centraal. Daar maakten we onder andere deze video´s van, fotoportretten en geschreven artikelen. De campagne was een groot succes en de video´s werden o.a. op Omroep West uitgezonden. Dit is jouw kans! Voor de campagne van dit jaar zijn we op zoek naar 5 ondernemers die op eigen wijze eenzaamheid bestrijden. Dat mag klein, groot, samen of individueel. Wij brengen jouw inspirerende en motiverende verhaal graag in beeld! Doel van de campagne is het inspireren van andere ondernemers.
Dus:
- Bestrijd jij eenzaamheid op eigen wijze?
- Of ben je een activiteit aan het opzetten/organiseren?
- Werk je samen met een andere ondernemer om een project te starten?
- Of heb je een mooi persoonlijk verhaal waarmee je ook maar 1 eenzaam persoon hebt geholpen?
Wij maken graag een fantastische reportage van jou als deelnemer van de community.
Wat krijg je daarvoor terug:
- Prachtig videoportret
- Professionele portretfoto´s
- Aandacht in lokale media
- Online aandacht voor jouw verhaal
Meld je nu aan door een mail te sturen naar Tim Heemskerk – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en omschrijf waarom jij graag meedoet en wat jouwverhaal is. Als community kiezen we uiteindelijk vijf inspirerende, verschillende en mooie verhalen.
PS. De video´s zullen worden opgenomen in juni en juli van dit jaar.

Actieplan ‘Met z’n allen, niet alleen’ gepresenteerd
Half februari is het actieplan ‘Met z’n allen, niet alleen’ aan de Raad gepresenteerd. Met dit actieplan zet het college de eerste stap in de strijd tegen eenzaamheid. Het actieplan bestaat uit drie speerpunten: verbeteren kennis over en inzicht in eenzaamheid, taboe doorbreken o.a. door een bewustwordingscampagne en het vinden, verbinden en activeren van eenzame burgers én het verbinden van interventies. De gemeente kan eenzaamheid echter niet in haar eentje oplossen. Daarvoor zijn alle Hagenaars voor nodig (kopje koffie met de buren of praatje in de supermarkt), maar ook onze partners in de stad. Het actieplan kun je vinden op deze pagina.

Inspiratiebijeenkomst voor ondernemers 26 november a.s.
Onze eerste bijeenkomst specifiek voor ondernemers op 19 september jl. was een succes. Op naar onze volgende bijeenkomst op dinsdag 26 november in het Het Nutshuis! Ook die bijeenkomst is weer specifiek voor (Haagse) ondernemers. Inloop vanaf 15.30 uur, aanvang om 16.00 uur. Deelname is kosteloos maar aanmelden verplicht en dat kan via dit formulier.
Aanmeldformulier

Theatervoorstelling Stories op 5 oktober a.s.
De School voor Eenzijn nodigt je van harte uit voor hun theatervoorstelling Stories. Deze vindt plaats in de Week tegen Eenzaamheid op zaterdag 5 oktober, van 13:00 tot 16:00 uur. De voorstelling geven ze in samenwerking met BedtimeStories en staat in het teken van verbinding door middel van verhalen.
De locatie is Theater De Nieuwe Regentes, Weimarstraat 63 in Den Haag. Het is gratis, maar wel van tevoren aanmelden via het inschrijfformulier: www.schoolvooreenzijn.nl/stories

Een bijzondere dag voor 70 Haagse ouderen
Twee bedrijven die op het eerste oog weinig met elkaar gemeen hebben, slaan de handen ineen voor een gezamenlijk doel: eenzaamheid bestrijden in Den Haag. Als start van wat een langdurige samenwerking moet worden, organiseerden zij op woensdag 23 januari a.s. een gezellig uitje voor 70 Haagse ouderen, met bijzonder vervoer. De deelnemers stapten namelijk voor het eerst sinds jaren weer in een lesauto!
In de media
- Haagse Allerlei - Een te leuk persbericht om te laten liggen
- Den Haag FM - Video
- Omroep West, Broodje Bal - Video (het fragment begint op 21:30 minuten)
- Scheveningsche Courant - Artikel met ook video's
- Rij-instructie - Nieuwsbericht
Impressie
Financiële impuls voor initiatieven deelnemers Haagse Community tegen Eenzaamheid
De Haagse Community tegen Eenzaamheid biedt haar deelnemers sinds kort de mogelijkheid een financiële impuls aan te vragen voor een te organiseren initiatief. Hoe dat in zijn werk gaat, leest u in onderstaande beschrijving.
Wie kan een financiële impuls aanvragen?De aanvrager maakt onderdeel uit van een samenwerkingsverband van tenminste drie partners, waarvan er minimaal twee Haagse ondernemer zijn of namens een bedrijf participeren. Alle partners zijn deelnemer van de Haagse Community tegen Eenzaamheid. De samenwerkingspartners ontwikkelen samen een initiatief om eenzaamheid te bestrijden onder hun klanten. Nog geen deelnemer van de Haagse Community tegen Eenzaamheid? Je kunt je hier aanmelden.
Hoe vraag je aan?
De samenwerkingspartners maken een voorstel voor de uitvoering van een initiatief met een duidelijk einddoel, stappen hoe deze partners dat doel denken te bereiken, een beschrijving van de uitvoering (zowel inhoudelijk als financieel), betrokken uitvoerders en hun verantwoordelijkheden, en de wijze waarop dit project geëvalueerd wordt.
De aanvraag bestaat uit een ingevuld aanvraagformulier en een begroting en wordt ingediend bij de Haagse Community tegen Eenzaamheid, bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
De Haagse Community tegen Eenzaamheid gaat uit van cofinanciering, door de betrokken ondernemers of bedrijven zelf, en eventueel via andere fondsen, en financiert maximaal de helft van de te overleggen begroting, tot een maximum van 2.500 euro per initiatief.
Beoordeling van de aanvragen
Een beoordeling van de aanvragen vindt plaats op basis van de beschreven criteria die van te voren worden toegestuurd. De beoordelingscommissie bestaat uit het bestuur van de Stichting Haagse Community tegen Eenzaamheid. Het advies wordt schriftelijk toegelicht binnen 4 weken na ontvangst van de aanvraag.
Monitoring en evaluatie, verantwoording
Monitoring en evaluatie van projecten met een looptijd korter dan een jaar moet binnen 3 maanden na de afloop van het project worden ingediend.
Een financiële en inhoudelijke verantwoording op basis van de afgesproken doelen en resultaten moet binnen drie maanden na afloop van het project worden ingediend.
De samenwerkingspartners zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het opstellen en indienen van een juiste verantwoording en ondertekenen deze.
Geïnteresseerd?
Ben je nog geen deelnemer van de Haagse Community tegen Eenzaamheid, dan kun je je hier aanmelden.
Vraag als je deelnemer bent het aanvraagformulier op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kom langs bij een van onze bijeenkomsten!

24 januari a.s. kansrijke Inspiratiebijeenkomst
Op donderdag 24 januari 2019 ben je vanaf 15.30 uur (aanvang programma: 16.00 uur) van harte welkom bij onze eerste Inspiratiebijeenkomst dit jaar. We zijn te gast bij Omroep West aan de Laan van 's Gravenmade 2, in Den Haag.
Johan Overdevest, bekend van televisie, is onze dagvoorzitter.
We presenteren die middag de eerste editie van ons Magazine Met Hart en Zaak, met daarin o.a. een interview met minister Hugo de Jonge over onze Community, en inspirerende verhalen van en over onze deelnemers.
Ook lees je in het Magazine hoe je een financiele impuls kan aanvragen om jouw initiatief tegen eenzaamheid te helpen realiseren. Dat laatste lichten we tijdens de bijeenkomst uitgebreid toe en we bieden je ter plekke de kans je idee te pitchen, samenwerkingspartners te vinden en meteen zo'n financiele impuls bij ons aan te vragen. Een van de belangrijkste toekenningsvoorwaarden is namelijk dat er minimaal drie partijen samenwerken, waarvan er ten minste twee ondernemer zijn of een bedrijf vertegenwoordigen.
Wij helpen je graag van inspiratie naar impuls. Doe je mee?
Aansluitend op het inhoudelijke programma is er een netwerkborrel, met voldoende gelegenheid om nader kennis te maken met andere ondernemers en organisaties die zich net als jij met hart en zaak inzetten om eenzaamheid te bestrijden in onze stad.
Aanmeldformulier is offline. Vragen? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Supermarktmedewerkers in de strijd tegen eenzaamheid
Maar liefst 49% van de inwoners van Den Haag voelt zich matig tot ernstig eenzaam. Tientallen Haagse ondernemers stropen daarom de mouwen op om de strijd aan te gaan met eenzaamheid. Met persoonlijke aandacht voor klanten en tijd voor een praatje, proberen zij stadsgenoten uit hun isolement te halen. Om ondernemers en hun medewerkers te ondersteunen bij deze mooie missie, biedt de Haagse Community tegen Eenzaamheid kosteloos een workshop ‘Eenzaamheid signaleren’ aan. Want hoe herken je eenzaamheid? En hoe ga je het gesprek aan met iemand die mogelijk eenzaam is?
Op maandag 3 december jl. was het de beurt aan 12 Albert Heijn medewerkers van verschillende Haagse filialen. De derde groep, want ruim twintig collega’s gingen hen al voor. “De corebusiness blijft natuurlijk nog steeds potten pindakaas verkopen”, zo omschrijft Haagse supermarktmanager Johan Roodenrijs het zelf. Maar ondernemen betekent voor hem meer dan dat. Een goede buur zijn, een ontmoetingsplek creëren en iedere dag je best doen om een positieve impact op je klanten te hebben. Om die reden bood Johan zijn collega’s de kans deel te nemen aan de workshop Eenzaamheid signaleren.
Voor de betrokken supermarktmedewerkers is dit geen moetje; het komt echt vanuit hun hart. “Als je na een werkdag thuiskomt en je hebt weer een mooie impact gemaakt op de levens van mensen die in de supermarkt bij je aan de koffietafel zijn komen zitten, dan is dat hartverwarmend.”
Om aan te tonen dat de gemeente Den Haag de inzet van deze ondernemers en bedrijven waardeert, was wethouder Kavita Parbhudayal (Zorg, Jeugd en Volksgezondheid) op 3 december aanwezig om de workshopdeelnemers een certificaat van deelname uit te reiken. “Dat deze supermarktmedewerkers zich bewust zijn van hun mogelijkheden in het bestrijden van eenzaamheid in onze stad, dat is geweldig! Daar moeten we meer van hebben!” aldus de wethouder.
De stichting Haagse Community tegen Eenzaamheid vormt een platform voor ondernemers die binnen hun eigen bedrijfsvoering lokale eenzaamheid op een concrete en actieve wijze bestrijden. Hoe meer ondernemers zich aansluiten, hoe minder eenzaamheid in de stad. Meld je daarom vandaag nog als deelnemer via www.methartenzaak.nl

Groeiprogramma voor sociaal ondernemers
ImpactPlus Groeiprogramma voor sociaal ondernemers in de zorg. Een initiatief van Achmea Foundation, in samenwerking met BeBright. Voor het Groeiprogramma dat in maart 2019 start is het thema ‘Samen niet alleen’. Sociaal ondernemers die met een innovatief product/dienst het verschil maken tegen eenzaamheid kunnen zich inschrijven tot en met 5 januari 2019.
Wat is ImpactPlus?
ImpactPlus helpt sociaal ondernemers hun onderneming een stap verder te brengen en zo hun positieve impact te vergroten. In het Groeiprogramma werkt een kleine groep geselecteerde ondernemers gedurende 3 maanden aan een eigen groeiplan. We gaan aan de slag met het verbeteren van hun businessmodel, impact meten, klanten bereiken, professionaliseren van hun onderneming en nog veel meer. Ondernemers presenteren hun plan voor groei en maken daarmee kans op een financiële boost en coaching om de onderneming daadwerkelijk te laten groeien.
In deze animatie bekijk je het Groeiprogramma in 1 minuut. Op onze website www.impactplus.social vind je meer informatie.

Meldpunt Haagse Community tegen Eenzaamheid
Sinds enkele weken is het in de lucht: ons Meldpunt. Hét punt waar Haagse ondernemers en medewerkers van bedrijven melding kunnen doen als een van hun klanten eenzaam is en graag hulp wil. Het Meldpunt is een unieke samenwerking tussen de Haagse Community tegen Eenzaamheid en het Intermediair Contactpunt van de gemeente Den Haag.
Ben jij in je werk in contact gekomen met iemand die eenzaam is en (extra) aandacht nodig heeft?
Meld het ons! Het team Intermediair Contactpunt zorgt dat diegene de juiste zorg en begeleiding krijgt.
Om de melding in behandeling te kunnen nemen, moet de burger in kwestie op de hoogte zijn van en instemmen met de melding. Hij/zij moet toestemming geven (dit mag mondeling) dat zijn/haar gegevens gedeeld worden met de hulpverlener en/of hulpverlenersorganisatie. Stemt de persoon in kwestie níet in met de melding maar is de situatie zo schrijnend dat je toch melding wilt maken, vermeld dan op het formulier de reden dat de burger geen toestemming geeft.
Meer informatie en de link naar het Meldpunt vind je hier.

Workshops Eenzaamheid signaleren bij Albert Heijn
Op 6 en 7 november jl. en 3 december a.s. nemen bijna 40 Albert Heijn medewerkers deel aan de workshop 'Eenzaamheid signaleren' die de Haagse Community tegen Eenzaamheid door Indigo Preventie BV heeft laten ontwikkelen en uitvoeren. De core-business blijft natuurlijk potten pindakaas verkopen (zoals supermarktmanager Johan Roodenrijs het zo mooi verwoordde in aflevering 2 van onze Met Hart en Zaak reportageserie) maar deze supermarkt wil ook een ontmoetingsplek creeren en een positieve impact op klanten hebben. De medewerkers komen regelmatig in contact met eenzame klanten, maar wat zijn nou precies de signalen dat iemand eenzaam is? Waar kan het door komen? En hoe ga je daar het gesprek over aan? Dit en meer wordt behandeld in de workshop. De gemeente Den Haag ondersteunt dit van harte, en om dat kracht bij te zetten komt wethouder Kavita Parbhudayal op 3 december persoonlijk de certificaten uitdelen aan de deelnemers die middag.

In december op TV West!
Inmiddels staan alle afleveringen van onze video reportage serie 'Met Hart & Zaak' online. Maar hier blijft het niet bij: in december worden alle afleveringen uitgezonden op TV Westt! En speciaal voor die gelegenheid heeft niemand minder dan bekende Hagenees Fred Zuiderwijk de voice-over verzorgd.
Op deze manier hopen we nóg meer ondernemers en bedrijven te bereiken en te inspireren om zich ook 'met Hart en Zaak' in te zetten in onze strijd tegen eenzaamheid.

Save the date: Inspiratiebijeenkomst
Elk kwartaal bieden we onze deelnemers en andere geïnteresseerden een Inspiratiebijeenkomst. De eerstvolgende zou in december moeten plaatsvinden, maar dat is de drukste maand van het jaar! Om die reden hebben we besloten onze eerstvolgende Inspiratiebijeenkomst uit te stellen naar donderdag 24 januari 2019. Vanaf 15.30 (aanvang programma: 16.00 uur) ben je van harte welkom! We zijn dit keer te gast bij Omroep West, aan de Laan van 's Gravenmade 2, in Den Haag. Het wordt een feestelijk bijeenkomst want we presenteren die middag de eerste editie van ons Magazine Met Hart en Zaak. We praten je bij over de afgelopen periode en brengen je in verbinding met andere ondernemers en organisaties die eenzaamheid bestrijden. Begin januari volgt een uitnodiging met mogelijkheid je aan te melden.

De Grijze Reigâh tribune
Hagenaar Cor Welbergen bestrijdt eenzaamheid door ouderen met een gedeelde passie voor ADO Den Haag met elkaar te verbinden. Hij bedacht een ondernemingsplan voor ‘De Grijze Reigâh Tribune bij ADO Den Haag’ en werd hiermee winnaar van de DDD-Awards. Zijn doelstelling: “Het in staat stellen om oudere en eenzame bewoners van Den Haag op een structurele en comfortabele wijze thuiswedstrijden van ADO Den Haag te laten bezoeken.” In deze video vertelt hij er meer over.
Wil jij Cor ondersteunen bij deze mooie missie? Mail ons, dan brengen wij jullie met elkaar in contact!

Online verbetertool eenzaamheid bestrijden
Ben je als professional of vrijwilliger bezig met projecten en initiatieven gericht op het verminderen of voorkomen van eenzaamheid? Met de Verbetertool eenzaamheid krijg je inzicht in hoe je jouw project of aanpak van eenzaamheid kunt verbeteren. De tool gebruikt hiervoor inzichten uit onderzoek en praktijk.
Bijna 10% van de Nederlanders voelt zich ernstig eenzaam, waardoor hun zelfredzaamheid, gezondheid en kwaliteit van leven vermindert. Gelukkig is er steeds meer bekend over wat werkt om vereenzaming te voorkomen of te verminderen. Sluit jouw aanpak aan bij deze inzichten? En wat kan er beter? Met de Verbetertool eenzaamheid krijg je gerichte verbetertips. In het Wat werkt bij-dossier lees je meer over
De Verbetertool bestaat uit drie stappen:
- Doe de check
Door een korte vragenlijst in te vullen check je of jouw project gebruik maakt van de werkzame elementen bij de aanpak en preventie van eenzaamheid. - Bekijk je uitslag
In het score-overzicht zie je in één oogopslag wat de belangrijkste verbeterpunten zijn. - Maak een verbeterplan
Je krijgt tips om je aanpak te verbeteren en je wordt geholpen om stap voor stap een verbeterplan te maken.
Je kunt de verbetertool alleen invullen of samen met jouw team. Als je voor dat laatste kiest, dan kun je je eigen scores met die van je collega’s vergelijken. Daarna kun je samen aan de slag met het maken van een verbeterplan.
De tool is ontwikkeld door Movisie en de gemeente Amsterdam, in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam. Volgens Jan Willem van de Maat, onderzoeker Sociale Zorg bij Movisie, is in de praktijk te zien dat de kennis uit onderzoek vaak de werkvloer niet bereikt en dat is jammer.
De Verbetertool eenzaamheid is getest met acht aandeelhouders van het Amsterdams Netwerk Eenzaamheid (o.a. Het Rode Kruis, Resto van Harte en Eigenwijks).

Terugblik Inspiratiebijeenkomst
Zo'n 45 Community deelnemers kwamen donderdag 20 september jl. bijeen in restaurant La Tavola om elkaar te informeren, inspireren, activeren en ondersteunen tijdens onze Inspiratiebijeenkomst. Dit alles in het kader van 'verbinden' en dat is zeker gelukt! Zo was een van de deelnemers op zoek naar een nieuwe locatie voor zijn initiatief en kreeg hij dat meteen door een andere deelnemer aangeboden. Een prestatieteam dat bloemschikmiddagen wil organiseren in samenwerking met de bloemenveiling was op zoek naar een nieuwe trekker en daar meldde zich ter plekke iemand voor aan. De organisator van 'De Mengtafel' was op zoek naar meer deelnemers en kreeg van drie kanten hulp en ideeën aangereikt. Ook werden er in het algemeen tips gegeven, zoals het advies om de lokale Albert Heijn te betrekken bij je initiatief, voor een partnership of sponsoring. Voordat de deelnemers één op één met elkaar in gesprek gingen tijdens de netwerkborrel, werd een filmpje vertoond van Jo (90) en Gert (91) die onlangs vrienden werden. Hartverwarmend, en precies waar deelnemers van de Haagse Community tegen Eenzaamheid het voor doen!

Eerste workshop 'Eenzaamheid signaleren'
Op donderdag 27 september a.s. (de start van de Week tegen Eenzaamheid) is het zover: in samenwerking met Indigo organiseert de Haagse Community tegen Eenzaamheid de eerste workshop over het signaleren van eenzaamheid, specifiek voor ondernemers en medewerkers van bedrijven.
"Hoe herken je eenzaamheid? Welke achterliggende oorzaken kunnen er zijn? Hoe ga je het gesprek aan met iemand die mogelijk eenzaam is? Hoe kan je diegene helpen?" Dit en meer komt aan bod in de workshop. En er zijn nog plaatsen vrij!
Deelnemers van de Haagse Community tegen Eenzaamheid kunnen kosteloos deelnemen. Meld je aan door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. De workshop start om 9.00 uur en om 11.00 uur zijn we klaar. Locatie is in het centrum van Den Haag; de exacte locatie krijg je toegestuurd na bevestiging van je aanmelding.
Kan je niet op 27 september maar wil je de workshop wel graag volgen? Binnenkort volgen de data in oktober en november! Houdt daarvoor deze website goed in de gaten. Of meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Lunch 'Verbinding' - wie helpt?
In het kader van de Week tegen Eenzaamheid organiseert Ilse Mijnhart vanuit haar onderneming 'Verzilveren' op 27 september a.s. een lunch in het Loosduinse Hof, in samenwerking met wijkberaad Nieuw Waldeck. Kosten voor de lunch zijn 2,50 euro per persoon, en voor wie mee wil en kan, is er voorafgaand (van 11.00 - 12.00 uur) een wandeling door Loosduinen met TiM. Ken jij mensen die wel wat extra aandacht kunnen gebruiken? Opgeven kan in het Loosduinse Hof, van maandag t/m donderdag.
Om deze middag extra speciaal te maken zoekt Ilse nog leuke activiteiten om ter plekke aan te bieden. De middag staat in het teken van ' verbinden'. Kan en wil jij hier vanuit je onderneming of organisatie aan bijdragen? Dan komt Ilse heel graag met je in contact! Je kan haar bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Haags Kom Erbij festival
Muziek maken met een pak hagelslag, smartlap zingen in de bibliotheek .. het kan allemaal. In samenwerking met Albert Heijn en Bibliotheek Den Haag organiseert KOO (Kunst Onderwijs Organisatie) op donderdag 27 september het Haagse Kom Erbij Festival. Kom Erbij heeft als doel om eenzame mensen, van jong tot oud, met elkaar in verbinding te brengen en handvatten te bieden om ook na de festivaldag activiteiten te ondernemen. Het festival vindt plaats op de eerste dag van de Week Tegen de Eenzaamheid 2018.
Gedurende het Haagse Kom Erbij Festival poppen er in verschillende locaties van de Albert Heijn en de Bibliotheek Den Haag kunstzinnige activiteiten op. Bezoekers van de activiteiten kunnen meedoen, een kijkje komen nemen of een praatje maken.
Om de dag goed af te sluiten is iedereen tussen 18.00 en 20.30 uur van harte welkom op de eerste verdieping van de Centrale Bibliotheek. Jeugdcircus Circaso treedt op, er is genoeg eten en drinken, en voldoende ruimte voor een gezellig gesprek.
Meer informatie vind je hier.

Meld je aan voor 20 september
Op 20 september a.s. ben je vanaf 15.30 uur van harte welkom bij de eerstvolgende Inspiratiebijeenkomst van de Haagse Community tegen Eenzaamheid. Het thema is ‘Verbinden’.
We presenteren de resultaten van de prestatieteams die tijdens onze vorige bijeenkomst gevormd werden, en we vormen ter plekke nieuwe prestatieteams voor de komende periode. Mocht je daar nu al een idee voor hebben, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ons dan alvast! Uiteraard is er net als voorgaande keren weer ruim voldoende tijd om te netwerken met andere deelnemers.
We kijken uit naar je komst!
Locatie is La Tavola, Dr. Lelykade 24A.

De Mengtafel – 7 september 2018
Een mix van gezellig tafelen en bijzondere ontmoetingen in Stayokay Den Haag
Stop de Haagse Community tegen Eenzaamheid en Stayokay in een blender en je krijgt ‘De Mengtafel’: een nieuw maandelijks event waarbij alles draait om het met elkaar genieten van een lekker maal en een onvergetelijke tijd.
Het doel? Eenzaamheid terugdringen. Met een unieke mix van jong en oud willen we laten zien dat niemand alleen hoeft te zijn. De eerste Mengtafel vond plaats op vrijdag 13 juli en binnenkort is het tijd voor de tweede: op vrijdag 7 juli a.s. ben je welkom vanaf 18.00 uur en mee-eten kost € 8,50.
Locatie
Stayokay Den Haag
Scheepmakersstraat 27
2515 VA Den Haag
U/jij bent van harte welkom!
Graag even aanmelden door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen naar 070 315 7888.
Stayokay is er voor iedereen en heeft het stimuleren van ontmoetingen al bijna 90 jaar hoog op de agenda staan. De hostelketen draagt dan ook graag een steentje bij aan het aanpakken van eenzaamheid binnen de lokale Haagse Community en kan dat faciliteren in een eigen restaurant (The 5th). Met het nieuwe Mengtafel-initiatief willen beide organisaties weer even terug naar de kern: samen eten, elkaar ontmoeten en het vertellen van verhalen. Want daar draait het om!

School voor eenzijn - wie helpt?
Sander Ritman werkt momenteel aan plannen om een 'School voor eenzijn' op te richten. Door middel van kennisoverdracht, het leren van technieken en het doen van oefeningen werken mensen hier aan zichzelf, zodat zij van Eenzaam naar Eenzijn kunnen gaan. Mensen kunnen zich als lid aanmelden en gebruik maken van verschillend aanbod zoals: leertrajecten in groepsverband, persoonlijke begeleiding door een mentor, opleiding tot mentor, inspiratiebijeenkomsten met workshops en lezingen gericht op persoonlijke groei en meer. De School voor eenzijn biedt out of the box eenzaamheidsaanpak gericht op persoonlijke ontwikkeling in plaats van op sociale contacten.
Helaas kon Sander op 7 juni jl. niet bij onze bijeenkomst zijn, anders hadden we ter plekke een prestatieteam gevormd.
Daarom een oproep langs deze weg: wie wil er meer weten, meedenken en meedoen? Neem contact op met Sander via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Waar hoopt Sander concreet op?
- Op ondernemers die zich kunnen vinden in de visie van de School voor eenzijn;
- Doorverwijzingen vanuit ondernemers naar de School voor eenzijn;
- Medewerking op gebied van promotie en de bouw van een website;
- Aanbod van fysieke locatie(-s) voor werkgroep- en inspiratiebijeenkomsten.

Terugblik Inspiratiebijeenkomst
“We gaan van denken naar doen!” Zo kondigde het bestuur van de in april 2018 opgerichte Stichting Haagse Community tegen Eenzaamheid haar werkwijze aan. In een drukbezochte inspiratiebijeenkomst op 7 juni jl. stelden de bestuursleden zich voor en lichtten zij hun werkwijze verder toe. “We willen de betrokkenheid van ondernemers vergroten door hen, al dan niet samen met zorg- en welzijnsorganisaties, prestatieteams te laten vormen. Een prestatieteam committeert zich aan een duurzaam initiatief om eenzaamheid te bestrijden in onze stad, vanuit de eigen bedrijfsvoering van de betrokken ondernemer(s). We spreken af wat ze gaan doen, met wie en wanneer, en bespreken hoe wij als stichting hen daarbij kunnen ondersteunen”, aldus voorzitter Stefan Barrett.
De werkvorm werd meteen omarmd door de aanwezigen, die ter plekke 7 prestatieteams vormden. Het prestatieteam “Eet mee met de chef!” is geïnitieerd door Maurice Brancart, manager van het Haagse Stayokay hostel. Zij gaan (voor het eerst op vrijdag 13 juli a.s.!) een aanschuiftafel organiseren, voor iedereen die het leuk vindt om samen te eten. Ook werd er een prestatieteam gevormd om 100 nieuwe vrijwilligers uit het Haagse bedrijfsleven te werven, die via Buddy Netwerk 100 Hagenaren/Hagenezen die eenzaam zijn of dreigen te worden, kunnen begeleiden. De eigenaar van Haagse rijschool Fly Over stelde voor om mensen uit hun isolement te halen door ze ergens naartoe te laten brengen door zijn instructeurs of mee te nemen tijdens de rijles. Ook hiervoor werd een prestatieteam gevormd dat enthousiast aan de slag gaat. “Gamen tegen Eenzaamheid” is het prestatieteam dat is geïnitieerd door een bedrijf dat games ontwikkelt. Ze willen een game wedstrijd organiseren en een testpanel voor hun nieuwe games vormen, beide met het doel eenzame jongeren te bereiken. Ze gaan hiervoor samenwerken met scholen, huisartsen, en de GGD. Verder werd er een prestatieteam gevormd door Tim Schwencke (directeur Home Instead Thuisservice) om ouderen verhalen te laten vertellen op basisscholen, een prestatieteam dat financieel misbruik van eenzame mensen wil bestrijden (door Helene Vooys, nalatenschapsjurist) en een team dat in samenwerking met de bloemenveiling en verkopers bloemschikcursussen gaat aanbieden voor 40+’ers.
Een prachtige opbrengst van een middag inspiratie en netwerken!
Wil je op de hoogte blijven van de voortgang van deze prestatieteams?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stichting opgericht!
Op 13 april jl. hebben Sebastiaan Bergen Henegouwen, Stefan Barrett en Tim Schwencke (zie foto, v.l.n.r.) hun handtekening gezet onder de oprichtingsakte van Stichting Haagse Community tegen Eenzaamheid. Het kersverse bestuur heeft een duidelijk doel: het opzetten en in stand houden van een platform van ondernemers die binnen hun eigen bedrijfsvoering eenzaamheid bestrijden. Ze doen dit door ondernemers bewust te maken, te inspireren, activeren en met elkaar te verbinden.
Benieuwd hoe dat eruit ziet? Kom naar onze inspiratiebijeenkomst op 7 juni 2018.
Meer informatie daarover en de mogelijkheid om je aan te melden, vind je hier.
Haagse Communicatie mentor gezocht!
Ha jonge 65 plusser met hart voor de stad!
Bent u ook zo trots op Den Haag? Wilt u de stad met uw communicatie kennis en kunde nog mooier maken? U bent een onmisbare versterking voor de Haagse Community tegen Eenzaamheid.
De Haagse Community tegen Eenzaamheid bestaat uit een groep ondernemers die samen de eenzaamheid in de stad bestrijden. Het mag toch niet zo zijn dat er ouderen zijn die wekenlang niemand zien of spreken. Buitenlandse studenten die geen sociaal leven op bouwen. Of jonge inwoners die in isolement geraken. Als echte Haagse ondernemers laten we dat niet zomaar gebeuren, we zetten de schouders eronder en organiseren veel activiteiten.
De nieuwe campagne ´Met hart & zaak´ zal de impact en de meerwaarde Van de Haagse Community tegen Eenzaamheid vergroten. Daar komt uw ervaring en kennis goed van pas. Om nog meer Haagse ondernemers bij de community te betrekken, de doelgroep nog beter te begrijpen en de stad nog mooier te maken, zijn wij op zoek naar:
- een jonge 65+ Hagenaar of Hagenees
- communicatie-/reclame man of vrouw die het klappen van de zweep kent
- een groot netwerk heeft onder ondernemers in de regio Den Haag
- iemand die in de komende 4 maanden elke maand een aantal uren wil adviseren bij een sociaal maatschappelijk project waarin de oudere doelgroep een belangrijke rol speelt
- iemand die zich als mentor op vrijwillige basis in wil zetten voor de Haagse Community tegen de Eenzaamheid
Dus wilt u helpen met het realiseren van deze maatschappelijke campagne? Samenwerken met het ingeschakelde jonge team van marketingbureau Sport Heroes? Uw ervaring, kennis en gedrevenheid inzetten voor uw stad? Dan bent u onze nieuwe communicatiementor!
Stuur een mail naar Jimmy Fock via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en motiveer ons waarom u onze Haagse Communicatiementor moet worden!
Contactpersoon
Jimmy Fock
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06 – 53 60 99 59
Peuters in de strijd tegen eenzaamheid
Een vrolijke aanblik: acht kleurige kinderjasjes aan de kapstok waar normaal alleen de jassen van ouderen hangen. Dit was vandaag, donderdag 29 maart, het beeld bij Ontmoetingscentrum Het Schakelpunt, in de Archipelbuurt. De koffieochtenden die daar elke werkdag worden georganiseerd zijn altijd gezellig, maar vandaag was het uitzonderlijk leuk: de peuters van kinderopvanglocatie Partou aan de Laan Copes van Cattenburch kwamen op bezoek! Directe aanleiding is Pasen. Het lange weekend waarin veel Nederlanders eropuit trekken of gaan brunchen met vrienden en familie, is helaas niet voor iedereen een gezellige tijd. Veel mensen, met name ouderen, brengen deze dagen alleen door. Terwijl er inmiddels tal van initiatieven zijn om te voorkomen dat mensen een eenzame Kerst beleven, wordt er rond Pasen nog nauwelijks iets georganiseerd. “Daar moet verandering in komen!” zeiden Tim Schwencke, directeur van Home Instead Thuisservice Den Haag, en Melanie Sabelis, vestigingsmanager bij Partou Kinderopvang.
Zij organiseerden, in samenwerking met Matthias Wenzel, ouderenconsulent bij Zebra Welzijn, een bezoek van een groep peuters aan Ontmoetingscentrum Het Schakelpunt. Het Schakelpunt is een locatie van Haags Ontmoeten, speciaal voor ouderen die zelfstandig wonen én hun mantelzorgers, waar zij terecht kunnen voor informatie, hulp en ondersteuning, en om elkaar te ontmoeten.
De kinderen deelden zelfgemaakte kaarten uit waarmee ze de ouderen een vrolijk Paasfeest wensten en uiteraard ontbraken de chocolade paaseitjes niet. De eerste minuten werd de kat uit de boom gekeken, maar al gauw stonden de peuters in drommen om de ‘nieuwe opa’s en oma’s’ heen of klommen op schoot om voorgelezen te worden.
“Eenzaamheid bestrijden doe je door mensen, jong en oud, met elkaar te verbinden. Dat hoeft niet groots en meeslepend te zijn. Dit bezoek van de peuters biedt gezelligheid en afleiding. We gaan dit vanaf nu maandelijks doen!” aldus de initiatiefnemers. Beide zijn lid van de Haagse Community tegen Eenzaamheid, een platform van ondernemers en bedrijven uit diverse sectoren die zich inzetten om eenzaamheid in Den Haag te bestrijden en voorkomen.
Actieprogramma Eén tegen Eenzaamheid
Dinsdag 20 maart jl. werd het actieprogramma 'Eén tegen eenzaamheid' gelanceerd door minister Hugo de Jonge. Locatie hiervoor was Scheveningen en dat bood een prachtige gelegenheid om enkele initatieven van de Haagse Community tegen Eenzaamheid onder de aandacht van minister De Jonge te brengen.
Met het programma ‘Eén tegen eenzaamheid’ wil de overheid eenzaamheid onder ouderen eerder signaleren en doorbreken. Maatschappelijke organisaties, gemeenten, bedrijven en ondernemers en de Rijksoverheid slaan hiervoor de handen ineen. Dit doen zij in landelijk en lokale coalities (samenwerkingsverbanden) tegen eenzaamheid.
Er zijn in Nederland 380 gemeenten. Daarom ondersteunt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de oprichting van 380 lokale coalities tegen eenzaamheid. De aanpak binnen lokale coalities kan per gemeente verschillen. Vanuit een centrum tegen eenzaamheid wordt praktijkkennis ontwikkeld en verspreid. Ook komt er ondersteuning om lokale coalities te vormen.
De coalities nemen het voortouw maar uiteindelijk is het heel de samenleving die iets kan doen om eenzaamheid onder ouderen te verminderen. Iemands eenzaamheid doorbreken, dat kunnen we allemaal.
Het programma ‘één tegen eenzaamheid’ bevat de volgende actiepunten:
Signaleren en bespreekbaar maken van eenzaamheid
Om eenzaamheid eerder te signaleren en bespreekbaar te maken voert het ministerie van VWS samen met partners de volgende acties uit:
- Een campagne om eenzaamheid bespreekbaar te maken en de samenleving te activeren om van betekenis te zijn.
- Mogelijk maken dat dat iedere 75-plusser jaarlijks een bezoek aan huis krijgt.
- De inrichting van meldpunten of digitale signaleringsnetwerken voor eenzaamheid bevorderen.
- Risicogebieden in kaart brengen. Zo zijn mensen met een verhoogd risico op eenzaamheid sneller en gemakkelijker te benaderen.
- 24 uur per dag telefonisch en per chat een luisterend oor bieden aan mensen die daar behoefte aan hebben.
- Bevorderen dat per gemeente een sociale kaart komt die de activiteiten in beeld brengen.
- Een instrument ontwikkelen om de diagnose eenzaamheid te stellen. En daarmee de weg naar de juiste effectieve aanpak te vinden.
Doorbreken en duurzaam aanpakken van eenzaamheid
Het ministerie van VWS streeft met landelijk en lokale coalities naar minder ouderen die zich eenzaam voelen. Bijvoorbeeld met de volgende acties:
- Aan de slag met veelbelovende aanpakken. Gemeenten en lokale coalities ondersteunen met een pakket van mogelijke maatregelen.
- VWS ontwikkelt trainingen en richtlijnen voor professionals.
- VWS zet in op positief en vitaal ouder worden door de verbinding te leggen met het programma ‘Alles is gezondheid…’. VWS organiseert activiteiten, zoals een cursus actief blijven na je pensionering.
- Eenzaamheid voorkomen door de fysieke infrastructuur daarop in te richten. Denk aan woonvormen, buurtwinkels en veiligheid op straat.
Bron: website rijksoverheid
Pact voor Ouderenzorg
Speerpunten in het Pact voor Ouderenzorg zijn het signaleren en doorbreken van eenzaamheid bij ouderen, het realiseren van goede thuiszorg en ondersteuning en het verbeteren van de kwaliteit in verpleeghuizen. Zorgaanbieders, verzekeraars, gemeenten, bedrijven en andere betrokken organisaties gaan met het pact aan de slag. Allereerst willen zij hiermee de stijgende eenzaamheidstrend onder ouderen terugdringen. Dit willen zij realiseren door een landelijke coalitie tegen eenzaamheid met de lokale aanpak van gemeenten te verbinden. Daarnaast worden lokale coalities aangemoedigd de handen ineen te slaan voor structurele interventies met ouderen.
Voorlezen tegen eenzaamheid
Peuters die ademloos luisteren naar een thuiszorgcliënt die voor het eerst ‘voorleesoma’ is. Dat was deze week het beeld bij Partou Kinderopvang aan de Laan Copes van Cattenburch in Den Haag. Initiatiefnemers zijn Tim Schwencke, directeur van Home Instead Thuisservice Den Haag, en Melanie Sabelis, vestigingsmanager bij Partou Kinderopvang. “Voorlezen verbindt mensen met elkaar, en verbinding is het antwoord op eenzaamheid”, aldus Tim Schwencke, directeur Home Instead Thuisservice Den Haag. Met dit initiatief kregen de Nationale Voorleesdagen, die 24 januari a.s. startten, in Den Haag een extra mooi tintje. Omroep Max besteedde hier aandacht aan in Hallo Nederland.
Het idee ontstond tijdens de Inspiratielunch ‘Den Haag beats eenzaamheid’ in september vorig jaar. Melanie Sabelis, vestigingsmanager bij de betreffende Partou kinderopvanglocatie: “Het inzetten van voorleesoma’s en -opa’s in de kinderopvang is natuurlijk niet nieuw, maar de inzet van thuiszorgcliënten en de samenwerking tussen onze twee bedrijven wel. We zijn trots dat wij op deze manier thuiszorgcliënten en kinderen met elkaar kunnen verbinden. Het heeft voor iedereen meerwaarde!”
Beide initiatiefnemers zijn lid van de Haagse Community tegen Eenzaamheid, een platform van ondernemers en bedrijven uit diverse sectoren die zich samen met medewerkers van maatschappelijke en belangenorganisaties inzetten om eenzaamheid in Den Haag te bestrijden en voorkomen.
Er komen steeds meer initiatieven om Hagenaars die zich eenzaam voelen uit hun isolement te halen. Het Haagse bedrijfsleven, instellingen en organisaties en de gemeente werken daarin samen. Wethouder Karsten Klein (onder meer Zorg) ondersteunt dit initiatief dan ook van harte, en was 25 januari aanwezig bij de eerste voorleesochtend van wat hopelijk een lange reeks wordt.
Kerstdiner krijgt navolging
Vorig jaar rond deze tijd organiseerder Monica Braccini (eigenaresse van restaurant ‘Da Braccini’) belangeloos een Kerstdiner voor ouderen uit de buurt. Dit jaar deed ze dat opnieuw, en heeft ze twee collega’s (Lolapalooza en Brasserie Beekink & Co) geënthousiasmeerd om dit ook te doen. Dat betekent dat er in totaal 100 ouderen kwamen eten op maandagavond 18 december jl. Alle deelnemers werden persoonlijk uitgenodigd door ouderenconsulenten van Ouderenwelzijnswerk, omdat ze wat extra aandacht en verbinding nodig hebben of omdat het voor hen financieel niet mogelijk is uit eten te gaan. Monica: "Op deze manier maken ouderen contact met andere ouderen en met de vrijwilligers. We willen proberen dit een jaarlijks evenement te laten worden waar meerdere Haagse restaurateurs aan mee doen." Om te helpen bij realisatie van dat mooie streven zijn wij, Community tegen Eenzaamheid, aangehaakt om de benodigde verbindingen te leggen. Een prachtig initiatief tenslotte!
En dit jaar konden we ook al een bijdrage leveren; na afloop van het diner ontvingen alle gasten een goedgevulde goodiebag vol met allerlei lekkernijen van leveranciers van het restaurant, een aantal preventie-items via de gemeente Den Haag, en (via onze Community leden Pathé en het Nationaal Archief) vouchers voor de Pathé 50plus bios en vrijkaartjes voor het Nationaal Archief.
Albert Heijn organiseert kerstdiners
Albert Heijn-supermarktmanagers Rachid el Menhali en Johan Roodenrijs samen met Lichtspoor – een initiatief van de gemeente Den Haag -, de Haagse Community tegen Eenzaamheid en Resto VanHarte op Eerste en Tweede Kerstdag een kerstdiner voor maar liefst vierhonderd mensen uit de stad die samen willen zijn.
Speciaal voor deze gelegenheid wordt op het Plein - naast de Tweede Kamer - een paviljoen neergezet. Stadsgenoten kunnen daar gezamenlijk genieten van een 5-gangen diner, bereid door Resto VanHarte, de stichting die restaurants met een lokale sociale functie opricht met als doel het bevorderen van het onderling contact en meedoen. Tientallen Albert Heijn-medewerkers staan op eerste en tweede kerstdag als vrijwilliger klaar om iedereen een onvergetelijke avond te bezorgen.
Eerder dit jaar organiseerden Albert Heijn-winkels in Den Haag buurtlunches. De reacties hierop waren zo positief dat een vervolg tijdens de feestdagen niet uit kon blijven. Uitkijkend op het Plein in Den Haag kwamen supermarktmanagers Rachid el Menhali en Johan Roodenrijs op het idee om daar een kerstdiner te organiseren. “We vinden het fantastisch dat we dit samen met Resto VanHarte en de gemeente Den Haag kunnen realiseren en zo honderden stadsgenoten samenbrengen om met elkaar Kerst te vieren ” vertellen de twee supermarktmanagers.
Drukbezochte netwerkbijeenkomst
Op donderdag 9 november jl. troffen zo'n 45 Community deelnemers en geïnteresseerden elkaar bij Bleyenberg aan de Grote Markt in Den Haag. Doel van de bijeenkomst: agenderen, inspireren en verbinden. Er werd een indrukwekkende animatie vertoond (gemaakt in opdracht van Sander Ritman, Aap Blog Mies) die laat zien dat eenzaamheid van alle leeftijden en fases is. Lies Nolden, Indigo Preventie, gaf een korte presentatie over de Workshop 'Signaleren van eenzaamheid, voor ondernemers en medewerkers van bedrijven'. De introductie van het Meldpunt Haagse Aandacht (nu in pilotfase in de stadsdelen Scheveningen en Moerwijk) biedt ondernemers en medewerkers van bedrijven de kans melding te maken van een eenzame Hagenaar die extra aandacht verdient. Maar hoe herken je signalen van eenzaamheid? En hoe ga je hier het gesprek over aan? Dat komt aan bod in de workshop die begin december wordt getest op enkele medewerkers van Dunea en Haag Wonen. De presentatie van Lies riep positieve reacties op; zo werd er meteen een groep bezorgers van een Haagse Albert Heijn aangemeld voor de workshop!
Verder werden er recente en nieuwe initiatieven toegelicht, waar onder het idee van Tim Schwencke (Home Instead Thuisservice) en Melanie Sabelis (Partou Kinderopvang) om cliënten van Home Instead in te zetten als voorleesoma of - opa, en met kinderen uit de opvang op bezoek te gaan bij een dagbestedingsproject van Florence. De kick-off van het voorleesproject is op 25 januari a.s.
De eerstvolgende (netwerk-)bijeenkomst vindt plaats in januari 2018; een save the date volgt binnenkort!
Foto's van de bijeenkomst op 9 november jl. vind je hier.